Uwielbiam ziemniaki, lecz czasami przydaje się odmiana od klasycznie podanych, lub aż prosi się o ich "wykwintniejszą" postać, np. gdy zapraszamy znajomych, rodzinę.
Świetnym i smacznym pomysłem będą smażone ziemniaki w waflu.


SKŁADNIKI:


- 0,5 kg ziemniaków
- 1 wafel
- ser żółty
- przyprawa do ziemniaków
- margaryna
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej (do smażenia)

 

PRZYGOTOWANIE:


Ziemniaki gotujemy do miękkości, z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu rozgniatamy, dodajemy margarynę (ilość zależy od ziemniaków - jeśli są suche, to dajemy więcej) i przyprawę do smaku.
Gorące ziemniaki nakładamy na wafel a następnie ser (starty lub w plastrach).
Dociskamy i czekamy chwilę, aby wafel zmiękł pod wpływem gorąca. Gdy zmięknie zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku wafla. Przekładamy tak, aby brzeg wafla był od dołu i dociskamy roladę.



Kroimy na kawałki, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy (krótko, tylko do przyrumienienia panierki).

Ze składem rolady można eksperymentować - można dodać szynkę czy pieczarki.

Tak przygotowane ziemniaki zarówno pasują do dań mięsnych jak i są samodzielną przekąską - polecam wówczas podanie ich z sosem czosnkowym.


SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. ale czadzior, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Fajny przepis :) Nie wpadłabym na takie coś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanko :)
    A Ty Kamila z czym je serwujesz? Wyglądają świetnie, ale absolutnie nie mam pomysłu z jakim daniem je połączyć... Chętnie wypróbuję.

    Wierna anonimowa fanka bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowa:

    można je podać do wszystkiego, zamiast "klasycznych" ziemniaków: do kurczaka, do kotleta, do ryby. Można też podać same z sosem czosnkowym, pieczarkowym, czy mięsnym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, efektowne i pyszne, mimo że jestem kuchennym beztalenciem - przekonałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń

Nie proś o wzajemne obserwowanie - zaglądam na blogi osób komentujących :)

UWAGA! Usuwam komentarze z podlinkowanymi słowami kluczowymi!