fot: Maspex

Choć jestem wielbicielką dań z makaronu i nie wyobrażam sobie pominięcia ich w swoim jadłospisie to przyznam, że nie wiedziałam, że już prawie od 30 lat właśnie 25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Został on ustawiony w 1994 roku z inicjatywy 40 producentów makaronu z całego świata.

Podany z warzywami, w formie zapiekanki (np. z kurczakiem i pieczarkami), albo przeróżnymi sosami, owocami, dżemem, smażonymi jabłkami, serem białym (samym albo dodatkowo ze śmietaną), czy choćby polany jogurtem owocowym, daje nam cały wachlarz smakowitych pomysłów. Nie wspominając już, że sam wybór kształtu makaronu jest oszałamiający - nasza polska Lubella ma ich w asortymencie aż 30 do wyboru!

W kuchennej szafce zawsze mam m.in. nitki cięte (idealne do rosołu), kokardki (uwielbiają je dzieci z dodatkiem smażonych jabłek) czy pióra (penne, ulubione do szpinaku, mozzarelli i pomidorów). No i obowiązkowo długi makaron spaghetti też musi mieć swoje stałe miejsce.

Jeśli świętować Światowy Dzień Makaronu, to koniecznie makaronowym daniem, np. proponowanym przez Lubellę spaghetti w sosie pomidorowo paprykowym.

fot: Maspex

Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym

Składniki:
· 500 g makaronu Lubella spaghetti
· 300g piersi z kurczaka
· 3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
· 3 pomidory malinowe
· 1 cebula
· olej do smażenia

przyprawy
· 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
· 1 łyżeczka suszonek bazylii
· sól/pieprz
· kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć
4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać. 5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.


Macie swoje ulubione danie z makaronem?


4 komentarze:

  1. Oj ja się chyba urodziłam we Włoszech (tata się nie przyznaje, haha :D ) bo jestem pizziarą, lazaniarą i makaroniarą :D I tak się składa że właśnie Lubellę kupuję najczęściej, kokardki, rurki, spaghetti, jedynie do rosołu wybieram innej firmy :)

    OdpowiedzUsuń

Nie proś o wzajemne obserwowanie - zaglądam na blogi osób komentujących :)

UWAGA! Usuwam komentarze z podlinkowanymi słowami kluczowymi!