Poczułam niedawno smak na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z puszki. Przepisu nawet nie szukałam - mam sprawdzony przepis na samo ciasto czekoladowe, pomyślałam więc, że tylko dodam do niego pokrojone brzoskwinie, które ułożę też na wierzchu.
Wielkiej filozofii nie ma - ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie no i bardzo dobre, zwłaszcza z kawą :)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 125 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- margaryna i mąka do obsypania formy
Margarynę roztopić, zdjąć z ognia i dodać czekoladę podzieloną na kostki. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Dodać ostudzoną masę czekoladową i wymieszać, następnie dodać pokrojone w kostkę 4 odsączone połówki brzoskwiń.
Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy. Resztę połówek brzoskwiń pokroić w paski i ułożyć na cieście.
Piec w 180 st.C około 40 minut.
Wielkiej filozofii nie ma - ciasto jest proste w przygotowaniu, szybkie no i bardzo dobre, zwłaszcza z kawą :)
SKŁADNIKI:
- 150 g margaryny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 125 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- margaryna i mąka do obsypania formy
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztopić, zdjąć z ognia i dodać czekoladę podzieloną na kostki. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Dodać ostudzoną masę czekoladową i wymieszać, następnie dodać pokrojone w kostkę 4 odsączone połówki brzoskwiń.
Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy. Resztę połówek brzoskwiń pokroić w paski i ułożyć na cieście.
Piec w 180 st.C około 40 minut.
Ale smakowite!!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, właśnie piję kawę... :)
OdpowiedzUsuńMniam, zładłabym :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda , jak malowane :)
OdpowiedzUsuńJa czasami idę na łatwiznę i kupuję dr. "etkera" "ciasto czekoladowe blacha XXL " i dodaje właśnie albo brzoskwinie z puszki albo gruszki bo mam pyszne długo w ogrodzie wychodzi bardzo dobre jak się nie mysli ile tam chemii ;D
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na rozdanie: http://www.kosmetyczka-kaslavy.blogspot.com/2013/01/rozdanie-u-kaslavy.html
OdpowiedzUsuńmniam:) Ja wczoraj miałam babeczki czekoladowe z jabłkami<3
OdpowiedzUsuńmmmniam, pyszności :)))
OdpowiedzUsuńMmmm, narobiłaś mi apetytu ^_^
OdpowiedzUsuńmniam, pysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńCzy tylko ja nie posypuję form na ciasta mąką ani bułką?
OdpowiedzUsuńZawsze tylko smaruje masłem i odpukać jak na razie to wystarcza.