środa, 28 marca 2012

Kulinarnie cz. 8 - jak dogodzić choremu mężowi?

... podsunąć mu pod nos coś pysznego i szybkiego ...

Co może być szybsze od ciach z gotowego ciasta francuskiego z Biedronki (2,99zł), z "czymś" w środku? Żeby było szybko, tym "czymś" może być dżem, powidło, smażone jabłka ("domowe", bądź sklepowe) albo .... brzoskwinie z puszki.


Trudno tu o podanie przepisu, bo właściwie go nie ma ;) Jeśli jednak któraś z Was nie poznała jeszcze zalet gotowego ciasta, to poniżej krótki instruktaż:
- ciasto rozwijamy,
- dzielimy na 8 dużych kwadratów (przy brzoskwiniach polecam właśnie duże kwadraty, natomiast do dżemu itp. mogą być mniejsze a więcej),
- brzegi smarujemy "rozbełtanym" jajkiem,
- na środek kładziemy 1/4 brzoskwini (w puszkach przeważnie są połówki),
- zawijamy - nie przejmujcie się dokładnym zalepianiem, bo i tak się nie uda ;) Brzoskwinia nam nie wypłynie,
- wierzch smarujemy jajkiem,
- posypujemy cukrem trzcinowym - nada chrupiącą słodką skorupkę,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
- pieczemy "na oko" - aż ciacha się zarumienią,
- wyciągamy,
- zachwycamy się - aromatem i wyglądem,


- czekamy chwilkę, aż ostygną,
- jemy,

- zachwycamy się ponownie, tym razem przepysznym smakiem,
- zjadamy ile się da, ewentualnie dzielimy się (jeśli naprawdę musimy ... ;) ),
- planujemy ponowne zrobienie, tym razem WIĘCEJ :D

 Mąż zachwycony, ja też, jednak do pierwszego zdania z tego postu zdecydowanie powinnam dodać .... " i dużo"!!


Jeśli macie więcej czasu, polecam w wersji z nadzieniem sernikowym.


Z czym najbardziej lubicie ciasto francuskie?
A może macie wypróbowane sposoby na ciasto francuskie na ostro/słono?

22 komentarze :

  1. O mamuniu! Ale pyszczności!!! :D Uwielbiam ciasto francuskie zapiekane z cukinią, papryką i cebulką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój mąż ma super żonę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam z czekoladą, albo na słono:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobra żona nie jest zła, mój też choruję więc mu zupkę tajską zapodałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jej jak pysznie wygląda:P już wiem co zrobię w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto francuskie :)
    mam 3 sprawdzone sposoby i ich się trzymam:
    -z ogórkiem kiszonym i fetą
    -z pieczarkami i mięsem mielonym przysmażonym na koncentracie
    -albo zwykłe hot-dogi z parówkami
    Te trzy wersje sprawdzają się u mnie najlepiej :) Robiłam już przeróżne rodzaje, ale te zostały w moim domu na dłużej.Świetne jako przekąska! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam!

    ja lubię z gruszkami:D! są mięciutkie i słodkie, ale nie aż tak bardzo;) mam zamiar pokombinować też z budyniem;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zazwyczaj robię rogaliki z tego ciasta z dżemem :) a ostatnio dla mojego Ukochanego zrobiłam hot-dogi :) Wszystko co jest z tym ciastem jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie :)
    ja lubię z jabłkami i cynamonem a chodzi za mną nadzienie szpinakowe z ricottą - ciekawe jak by to wyszło

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę je kiedyś zrobić swojemu Mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię ciasteczka francuskie z truskawkami - ciasto francuskie kroję na kwadraty, w połowie kwadratów wycinam kieliszkiem kółka, nakładam ten kwadrat na cały kwadrat a do środka truskaweczka:)

    http://bajkowechwile.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja kocham parówki zawinięte w ciasto francuskie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Weszłam obejrzeć jakiś nowy lakier i obśliniłam monitor !!!
    Robimy sobie takie z czekoladą, albo z samym cukrem trzcinowym.
    Musimy to wypróbować :)
    Pozdrawiamy, Kawa i Czekolada
    kawa-i-czekolada.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. za mną od dłuższego czasu chodzą jakieś wytrawne paszteciki. marzy mi się ciasto zrobione samodzielnie, ale czasu niestety brak :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł :) Ciasto francuskie w niczym nie ogranicza!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm smacznie wyglądają, muszę spróbować w tej wersji. Zazwyczaj robię z podsmażonymi pieczarkami :)

    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie smakołyki, jutro wolne więc będzie się działo.

    OdpowiedzUsuń

Nie proś o wzajemne obserwowanie - zaglądam na blogi osób komentujących :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...