sobota, 22 grudnia 2012

Kulinarnie cz. 17 - Piernik

Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. I nie wyobrażam sobie piernika w innym okresie roku. 

Od kilku lat robię piernik wg. jednego przepisu - zawsze wychodzi, jest miękki, lekko wilgotny, więc po co szukać innego?





SKŁADNIKI:


Ciasto:

- 1 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki drobnego cukru
- 200g płynnego miodu
- 125g masła/margaryny
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki przyprawy do piernik

 - 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 

Masa dżemowa:  

[jeśli przekładamy 1 raz]

- 290g dżemu wiśniowego
- 290g powidła
- galaretka, np. brzoskwiniowa

[jeśli 2 razy, to więcej składników, niekoniecznie x2] 

Polewa czekoladowa:

- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 50g masła/margaryny


  

PRZYGOTOWANIE:


Ciasto:

Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku ucierając, aż powstanie puchata jasna masa. Dodawać porcjami miód, mąkę z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.
Wyłożyć do wysokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą (osobiście wolę ten sposób; piekąc z papierem nie dopieka się spód i boki)
Piec w 165 stopniach około 50-60 minut.

Cisto ostudzić, przekroić na 2 lub 3 blaty.


Masa dżemowa:

Dżem i powidło zagrzać do zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, rozmieszać i ostudzić, ale nie do końca (zgęstnieje za bardzo).
 
Blaty posmarować masą i złożyć w całość.

Polewa czekoladowa:

Tłuszcz rozpuścić, dodać czekoladę podzieloną na kostki, wymieszać, aż się rozpuści. Po chwili można już polewać (tak przygotowana polewa jest gęsta i nie trzeba czekać aż zgęstnieje).

Ciasto oblewamy czekoladą i ... gotowe :D




Bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie świąt?

11 komentarzy :

  1. Wygląda super! Ja dzisiaj zrobiłam kakaowo-cynamonowe ciacho z orzechami włoskimi i jabłkami :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Uwielbiam pierniki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam :) ja jeszcze chyba nigdy nie piekłam piernika ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik i makowiec to must have Świat Bozego Narodzenia. Dobrze, że wyżerka już za kilka dni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam. Z malymi zmianami. Zamiast kakao dosypalam kawy rozpuszczalnej, a jako polewe po prostu rozpuscilam czekoladę, jedna 100% kakao, druga mleczna. Wszystkie składniki dawalam na oko i był to w ogóle pierwszy wypiek w moim życiu (wiem, wstyd ;). Tak czy siak - DZIĘKUJE CI ZA TEGO POSTA z całego serca. Piernik wyszedł przerewelacyjnie, zarówno ja jak i mój mąż w życiu nie jedliśmy lepszego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie miałam zabrać się do pieczenia ale po przeczytaniu przepisu nie wiem co zrobić z białkami z jajek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnusbe:
    ja wyrzucam, albo robię bezy

    OdpowiedzUsuń

Nie proś o wzajemne obserwowanie - zaglądam na blogi osób komentujących :)

Polecane posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...